Op de vraag Hoe word je illustrator? gaven alle illustratoren die ik voor de Schildertuin interviewde een ander antwoord. Het waren mensen met en zonder kunstopleiding, piepjong of al wat ouder, beginnend of juist met veel werkervaring. Er zijn veel manieren om illustrator te worden. In dit artikel vind je 7 tips die je helpen illustrator te worden.
Tip 1: Elke dag tekenen
Deze staat niet voor niets op nummer 1. Vanaf het moment dat ik zelf elke dag ging tekenen, merkte ik dat er iets veranderde. Zo leerde ik steeds beter uit m'n hoofd tekenen, iets wat ik eerder lastig vond. Ik kreeg steeds makkelijker inspiratie voor onderwerpen En ik leerde veel sneller tekenen. Wil jij dit ook?
Download dan gratis de tekenkalender of bestel direct het eBook Elke dag tekenen voor uitstellers.
Tip 2: Leren tekenen uit boeken
Tekenboeken kunnen heel nuttig zijn om je tekenvaardigheden naar een hoger plan te tillen. Ik gebruik boeken bijvoorbeeld om nieuwe tekenstijlen, technieken en materialen te ontdekken. Dit zijn mijn 9 boekentips met inspiratie om beter te leren tekenen.
Tip 3: Volg online tekencursussen
Wil jij beter leren tekenen, maar ben je niet zo van de boeken? Volg dan een online tekencursus. Een makkelijke én leuke manier voor het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden. Bijvoorbeeld op het Nederlandstalige online platform Soofos. Als je geen probleem hebt met Engels of ondertiteling, kijk dan vooral ook eens bij de illustratiecursussen van het creatieve platform Domestika.
Tip 4: Noem jezelf illustrator
Als je al een tijdje illustraties maakt en graag illustrator wilt worden, benoem dit dan. Zeg een paar keer tegen jezelf Ik ben illustrator! Ga een stapje verder en noem jezelf ook illustrator in online- of offline gesprekken met anderen. In het begin voel je je nog onzeker over wat je kunt. Logisch, maar als jij het niet benoemt, hoe kunnen andere mensen dan weten dat je illustrator bent? Zelf nam ik ooit de (vond ik toen) 'enge' stap om mezelf illustrator te noemen op mijn portfolio website. Het is even wennen, maar het went zeker. En hoe vaker jij jezelf illustrator noemt, hoe groter de kans is dat er opdrachten naar je toe komen. Niet teveel nadenken, gewoon doen!
Tip 5: Heb geduld
Spoiler: als je illustrator wilt worden moet je een lange adem hebben. Er is geen korte route, helaas. Ik wil het niet mooier maken dan wat het is. Bij veel beroemde illustratoren lijkt het alsof ze altijd al succesvol waren, maar daar gaat een lange weg aan vooraf. Mensen moeten jou en je werk eerst leren kennen. Je maakt zelf een creatieve ontwikkeling door die ook tijd kost. En als je via social media bekendheid wil krijgen, moet je daar actief aan blijven werken. Soms lijkt het alsof je inspanningen nergens toe leiden, omdat de effecten ervan pas op langere termijn duidelijk worden. Geef de moed niet te vlug op en ga voor jouw droom!
Tip 6: Durf te experimenteren
Misschien heb jij al een vaste stijl van illustreren. Je werkt bijvoorbeeld het liefst met aquarelverf of met kleurpotloden. Of je gebruikt vaak hetzelfde kleurpalet. Of je nou een vaste stijl hebt of niet, experimenteren met materiaal, technieken of kleur levert je altijd nieuwe inspiratie en inzichten op. Durf te spelen zoals een kind doet. Het resultaat is niet het belangrijkste, wel dat je plezier hebt en eens iets anders probeert. Wat heb je te verliezen? Hier alvast wat inspiratie voor onderwerpen. Collages zijn ook ontzettend leuk om te maken!
Tip 7: Leg contact met andere illustratoren
In 2013 plaatste ik een oproep op mijn weblog: Gezocht illustratoren voor nieuwe rubriek met interviews. Zo kwam ik in contact met andere illustratoren. Meer dan 20 illustratoren meldden zich aan. Ik interviewde de illustratoren schriftelijk en zette ze op mijn website. Je vindt deze inspirerende blogposts nog steeds op de Schildertuin.