Voordelen van dagelijks tekenen in je schetsboek

pagina met Kawaii karakters uit het schetsboek van illustrator Hilde Reurink

Mijn verslaving begon in december 2022. Een maand lang maakte ik elke dag een tekening in mijn schetsboek. Na 31 dagen was het een gewoonte geworden. Inmiddels werk ik in schetsboek nummer 4 en staat de teller op ruim 380 tekeningen. Hoe deze routine me dagelijks verder helpt te ontwikkelen als illustrator? Lees snel verder!

 

Inspiratie door elke dag tekenen

Elke dag weer verzinnen wat je gaat tekenen, is dat niet moeilijk? Ja, soms wel. Er zijn zeker momenten dat ik moeite heb een onderwerp te verzinnen. Gelukkig heb ik altijd een noodvoorraad tekenideeën achter de hand als ik inspiratieloos ben:

  • Tekenen wat voor me op tafel ligt
  • Een tekening maken van wat ik die dag deed
  • Een tijdschrift, krant of plaatjesboek doorbladeren en een afbeelding zo realistisch mogelijk natekenen

 

De zelf opgelegde dwang van het dagelijks tekenen zorgt ervoor dat ik steeds makkelijker onderwerpen vind om te tekenen. Inspiratie vinden is een soort voelspriet die je traint zodra je deze vaker gebruikt.

Inspiration is everywhere, fotocollage van illustrator Hilde Reurink

Sneller leren tekenen

Het fijne van een dagelijkse tekenroutine is dat je sneller leert tekenen. In het begin kostte een tekening me veel meer tijd dan nu.

Zelfs in 5 minuten tijd lukt het me om een tekening te maken. Niets ingewikkeld en ook niet erg gedetailleerd, maar wel een tekening die af is. De kunst is het simpel te houden en alleen de belangrijkste lijnen van een persoon, dier of voorwerp op papier te zetten. Hoe vaker je tekent, hoe makkelijker en sneller het tekenen gaat.

 

Je tekening hoeft niet perfect

Als je weinig tekent, is de drempel om te tekenen veel hoger dan wanneer je het elke dag doet. Doordat je elke dag weer met een schone lei begint, is het helemaal niet erg als er een dagje een tekening 'mislukt'. Mislukt tussen aanhalingstekens, want van elke tekenfout leer je ook, bijvoorbeeld hoe het volgende keer beter kan. Ik heb zelf nogal wat tekeningen gemaakt die ik liever niet aan iemand anders laat zien🀣, zoals slordig getekende schetsen of tekeningen van mensen die totaal niet lijken op het origineel. Door elke dag te tekenen geeft je jezelf de vrijheid om fouten te mogen maken. Want morgen is er gewoon weer een nieuwe kans!

Voordelen van dagelijks tekenen in schetsboek: voorbeelden uit het schetsboek van illustrator Hilde Reurink

Uit je hoofd leren tekenen

Al heel snel merkte ik door mijn tekenuitdaging dat ik uit mijn hoofd ging tekenen. En dat deed ik eerder niet vaak. Ik had altijd referentiefoto's of echte voorwerpen/mensen/dieren/planten nodig die ik ging natekenen. Maar ik ben ook nogal een luie tekenaar en wil soms gewoon snel mijn tekening klaar hebben. Zo kwam het dat ik gewoon probeerde of ik vanuit mijn eigen fantasie kon tekenen. En dat lukte. Nog steeds teken ik regelmatig voorbeelden na, maar uit mijn hoofd tekenen is, sinds ik dagelijks in m'n schetsboek teken, iets wat ik graag doe.

Experimenteren met kleuren, technieken en tekenmaterialen

Elke dag tekenen in mijn schetsboek geeft mij de tijd en ruimte om te experimenteren. Zo gebruik ik graag een beperkt kleurenpalet, want beperkingen maken me creatiever. Het is leuk om verschillende tekenmaterialen te proberen en te zien welke je wel of niet fijn vindt om te gebruiken. Bij technieken kun je denken aan schetsmatig tekenen, tekenen met zelfgemaakte stempels, zo realistisch mogelijk natekenen of oefenen met licht en schaduw in je tekenwerk. Van experimenteren leer je ontzettend veel!

Schetsen maken voor illustratief werk

Mijn schetsboek zie ik in de eerste plaats als een speeltuin. Tekenplezier staat voorop. Toch kom ik al tekenend regelmatig tot ideeën voor nieuwe illustraties. Op zulke momenten gebruik ik mijn schetsboek als studie voordat ik een illustratie in het net uitwerk. Of ik maak schetsen die ik later omzet naar een digitale illustratie, bijvoorbeeld voor wenskaarten, logo's of boekillustraties. Een schetsboek is dus ook een nuttig hulpmiddel voor als je beroepsmatig illustraties wilt gaan maken.

Wil jij ook dagelijks gaan tekenen?

Voor alle mensen/illustratoren die (weer) vaker willen tekenen, maar niet weten hoe dit aan te pakken schreef ik een tekenboek. Met het eBook Elke dag tekenen voor uitstellers lukt het jou ook om van tekenen een dagelijkse gewoonte te maken.

Klik op de bestelknop, download je eBook en begin vandaag nog met tekenen!